Keittiön suunnittelu

Keittiösuunnittelu

Ryhtyessäsi suunnittelemaan uutta keittiötä toivomuslistalla voi olla monenlaisia asioita. Miten saat enemmän säilytystilaa? Mitä tyyliä olet ajatellut? Mikä on paras paikka liedelle, jääkaapille ja astianpesukoneelle? Mieti tarkkaan, mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä keittiössä työskennellessäsi. HTH:lla keittiösuunnittelussa käytetään työkolmio-menetelmää, jolla varmistetaan tärkeimpien työskentelyalueiden mahdollisimman tarkoituksenmukainen sijainti.

Keittiön mittaaminen

Keittiön suunnittelu on hyvä aloittaa mittaamisesta. Jos mittaat keittiön itse, kirjoita kaikki mitat huolellisesti muistiin. Merkitse vesi- ja viemäriliitosten sijainnit sekä ovien ja ikkunoiden sijainnit. HTH-jälleenmyyntiliikkeen henkilöstö opastaa sinua mielellään, ja voi tarvittaessa tulla myös paikan päälle mittaamaan keittiösi millin tarkasti. Keittiön oikeaoppinen suunnittelu riippuu olennaisesti keittiön mallista sekä huoneen pinta-alasta. Alta voit lukea HTH:n vinkit erilaisten keittiön suunnitteluun erilaisiin keittiöhuoneisiin.

Miten voit suunnitella keittiösi?

Keittiö yhdellä seinustalla

Yhdelle seinustalle sijoitettu keittiö on kätevä ratkaisu pieniin tiloihin. Suunnittelu on yksinkertaista, ja jos työskentelyalueiden etäisyys on sopiva, tuloksena on riittävästi työtasotilaa tarjoava toimiva keittiö. Varsinkin pieneen tilan sopivan keittiön suunnittelussa olennaista on pitää mielessä että lieden molemmilla puolilla olisi vähintään 60cm työskentelytilaa viihtyvyyden ja työergonomian takaamiseksi.

Keittiö vastakkaisilla seinustoilla

Ratkaisu sopii hyvin kapeaan huoneeseen tai läpikulkutilaan. Keittiön voi suunnitella monin eri tavoin siten, että työskentely sujuu joustavasti. Vastakkaisille seinustoille sijoitetun keittiön suunnittelussa on tärkeää pitää mielessä että liesitaso ja vesipiste tulisi sijoittaa samalle seinustalle, tai vaihtoehtoisesti siten että toinen löytyy huoneen nurkasta. Vastakkaisille seinustoille sijoitettu keittiö tarjoaa paljon kaappi- ja työtilaa.

Keittiö yhdellä seinustalla ja keittiösaareke

Moderni keittiömalli, jonka monet valitsevat avokeittiöön. Keittiösaareke jakaa huoneen ja tarjoaa lisää työ- ja säilytystilaa. Jos vain mahdollista, keittiösaarekkeen yhteyteen kanttaa sijoittaa liesitason lisäksi myös vesipiste. Kylmäkaapit voivat sitä vastoin löytyä hyvin vastakkaiselta seinustalta. Keittiösaarekkeen ympärillä on tarpeeksi tilaa samanaikaisesti useammallekin ruoanlaittajalle.

Kulmakeittiö

Kulmakeittiössä kaikki työskentelyalueet ovat helposti ulottuvilla. Ruokapöytä voidaan usein sijoittaa keittiön kulmaan. Ruoanlaittoalueen ja astianpesualueen välillä on runsaasti tilaa, jolloin työtasotilaa on enemmän ja keittiössä mahtuu samanaikaisesti työskentelemään useampia henkilöitä. Kulmakeittiö mallissa liesitaso kannattaa pyrkiä sijoittamaan keittiön nurkaan, jolloin se on keittiön keskiössä lähellä kaikkea.

U-mallinen keittiö

U-malliset keittiöt sopivat suuriin tiloihin. Sisustus on helppo suunnitella siten, että työskentelyalueet sijaitsevat sopivalla etäisyydellä tosistaan. Tarvittaessa keittiön pöytä voidaan sijoittaa keittiön keskelle tilan niin salliessa. U-mallisessa keittiössä on usein runsaasti kaappi- sekä työtasotilaa.

G-mallinen keittiö

Harvinaisempi keittiömalli, joka U-mallisen keittiön tavoin vaatii paljon tilaa. Avokeittiössä G-malli erottaa selkeästi ruoanlaittotilan muusta tilasta. G-mallisen keittiön voi suunnitella monin eri tavoin siten, että työskentelyalueet ovat lähellä toisiaan. Suunnittelussa pätee jo mainitut keittiösuunnittelun nyrkkisäännöt. Liesitaso ja vesipiste samalle seinustalle, tai siten että liesitaso löytyy keittiön kulmassa. Muista myös varata lieden molemmille puolille riittävästi työskentelytilaa.

Keittiön suunnittelu - muistilista:

  1. Aloita keittiön suunnittelu kodinkoneista ja rakenna vasta sitten niiden ympärille mieleisesi kalustus.
  2. Niin kalustus kuin keittiön työpöytäkin tarvitsevat tilaa. Työskentelytilaa kannattaa sijoittaa lieden molemmille puolille noin 60 cm ja kaappeja tulisi olla mielellään yhteensä noin 8-10 korkeakaapin verran.
  3. Liesi ja vesipiste tulisivat olla samalla seinustalla, tai siten että toinen on sijoitettu keittiön nurkkaan.
  4. Kylmäpisteet mieluiten vastakkaiselle seinustalle siten että ne muodostavat kolmion lieden ja vesipisteen kanssa.
  5. Mikäli budjetti antaa myöten, voi kylmäkalusteet integroida näkymättömästi kalustekokonaisuuteen.
  6. Mikroaaltouuni on kätevintä sijoittaa kaapiston sisään noin rinnan korkeudelle.
  7. Astianpesukone tulisi sijoittaa luonnollisesti pesualtaiden välittömään läheisyyteen. Jos mahdollista, nosta astianpesukone noin 30 cm lattian tason yläpuolelle. Yllätyt kuinka paljon se helpottaa koneen tyhjennystä ja täyttöä.
  8. Jos suinkin mahdollista, nosta myös uuni 30 cm lattiatasoa korkeammalle.
  9. Tilankäytön suhteen vetolaatikko on aina hyllykaappia tehokkaampi, mutta myös kalliimpi.
  10. Huolehdi myös keittiön valaistuksesta. Riittävä kattovalaistus yhdistettynä kaapistojen alaosan työvalaistukseen lisäävät reilusti keittiön ja kokkauksen viihtyvyyttä.